SHARYAM

SHARYAM

A hastánc? Nőies, szenvedélyes, csábító, játékos…vagy éppen szégyenlős, szolid, visszafogott, befelé forduló. Ezer arcú. Akárcsak te vagy én. És miközben táncolod, megismered önmagad és megismernek téged mások.

Hogy nehéz-e? Hogyan tálaljam neked? Cukormázzal vagy anélkül? A hastánc mozdulatvilága elég speciális:
a természetes mozdulatokon kívül a komplikált, sokszor nagyon sokrétegű mozdulatokból tevődik össze, komoly figyelmet, teljes tudatot és lelket kíván, hatalmas önkontrollt, kitartást, maximalizmust követel meg tőlünk. De ha mindez megvan, meghálálja.
Magadra találsz, irányítani fogod tested, lelked minden apró kis részét, erősebb leszel, hiszel benne, hogy bármit meg tudsz csinálni, amit csak akarsz. Az életre nevel, hogy soha ne add fel, bármilyen akadály is gördül eléd. És amikor eljutottál oda, hogy hiszel magadban, sokkal könnyebbé válik minden. A te fejedben fog eldőlni, hogy nehéz-e. Olyan lesz, amilyennek te megalkotod.

Néha utálni fogod, mert elérhetetlennek tűnik a tudás, de ha hiszel bennem, hiszel magadban, együtt megcsináljuk.

Sharyam
díjnyertes koreográfus
gyémánt díjas hybrid-táncos

A rövid bevezető után ha még nem ismersz, ideje kicsit bemutatkoznom neked, hogy képet kapj arról, ki fogja szívni a véredet egy hastáncóra alkalmával…

A múlt

A nevem Tóth Tímea, de mindenki csak Timinek hív az órákon és azon kívül is. Tizenhárom évesen ismerkedtem meg először a tánccal, ekkor kezdtem latin-amerikai és standard táncokat tanulni, majd később, amikor megtaláltam a páromat, versenyezni (Klubok: New York Táncegyesület, Feeling Táncsport Egyesület).

Ugyanebben az időben jártam rendszeresen fitness edzésekre, 6 éves koromtól kezdve 16 éven keresztül zongoraórákra.

Kezdetek

Amikor a versenytáncot abbahagytam úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam egy teljesen más stílusban. Egy éttermi látogatást követően jött szembe velem a hastánc, ami akkora hatással volt rám, hogy 1 hét múlva már kezdő tanfolyamon próbálkoztam az alapokkal. Több neves magyar oktatónál tanultam, illetve később – amikor már elkezdtem oktatni –  nemzetközi tanároknál is fejlesztettem a tudásomat (pl. Jillina, Yasmina Ramzy, Sonia, Issam Houshan, Petite Jamilla, Ansuya, Sharon Kihara, Kami Liddle, Moria Chappell, Sadie, Yousry Sharif, Aida Nour, Rachel Brice).

Művésznevemként a Sharyam-ot választottam, amely – más hastáncos művésznevekkel ellentétben – közvetlenül nem hordoz jelentést, mivel a saját fantáziám szüleménye, éppen ezért teljesen a magaménak érzem.

Stílusok

Eleinte kizárólag a klasszikus hastánc töltötte ki a mindennapjaimat, de 2008-ban már elfordultam más irányzatok felé is, így a fúziós hastánc (amelyet ma már az iskolámon belül hybrid-nek nevezek) igen nagy részét tölti ki a táncomnak és tanításomnak egyaránt. Ehhez nagy örömmel vetettem bele magam mindenféle táncstílusba, amit csak elémsodort az adott koreográfia-elképzelésem. Az éppen aktuális fúzió megvalósításához szükséges stílus oktatóját kerestem meg, aki segített nekem a fejlődésben: jazztánc, modern tánc, latin táncok, brazil samba, dancehall, ragga, hip-hop és egyéb stílusok. Feszegetem a határokat, ahol csak tudom, így egy nagyon nyitott szemléletű iskolát építettem tovább.

The Hybrid

Azt hiszem elmondhatom, hogy 2010-ben először szerettem volna egy igazán nagyot álmodni. Ebben az „álomban” egy duót láttam, egy hip-hop táncos és egy hastáncos fúzióját. Mivel nagyon hajtott a vérem, a megvalósításába rögtön belevágtam. Első lépésként fejlődni szerettem volna, aztán úgy hozta az élet, hogy az órákból gálameghívás lett, majd amikor úgy éreztem, hogy, megtaláltam, akit kerestem, az új projekt-terv részeként partneremnek hívtam: Mészáros Gergő hip-hop oktatóval az első sikert követően meg is alakult a The Hybrid, amelyet nagyon szeretett a közönség. Sikerünk megkoronázásaként 2016-ban elnyertük az Év Táncosa versenyen a gyémánt minősítést és az Év Tánca díjat.

Munkásságom, ahogy én látom

A sok év tanítás alatt megfogalmazódott bennem, hogy merre mennék szívesen tovább. Nagy szerelmem a nagycsoportos koreográfiák elkészítése, abban látom a kihívásomat és az évek során már megtapasztaltam, hogy abban tudok kiteljesedni. Nem titok, hogy sokkal inkább hangolódom össze a színpadon egy partnerrel vagy a csapatommal, mint szólistaként. Több táncos, több változatosság, több látvány, több lehetőség, az energiákról, a közös munkáról és élményről nem is beszélve.

Amikor erősen elkezdtem a fúziós vonulat irányába fordulni és születtek olyan csoportos koreográfiák, amelyek megragadták a figyelmet, különböző felkéréseket kaptam. Ezek pont azt a kihívást hozták számomra, amire mindig szomjaztam, így nagy büszkeséggel vállaltam és teljesítettem őket (ld. Referenciák).

Nagy öröm volt számomra, amikor egy-egy rendezvény, flashmob vagy gála során van/volt lehetőségem kibontakozni sok-sok táncossal, hiszen így kísérletezhettem és tanulhattam új dolgokat és ezt a mai napig folytatom, amikor csak tehetem. Próbálok a lehetőségekhez mérten egyedi koreográfiákat készíteni, sokszor saját tervezésű eszközökkel, kiemelt figyelmet fordítva a zeneválasztásokra és az izgalmas zenevágásokra.

Táncos / Sport végzettségeim

Orientális tánc szakvizsga (2005.)
Sportoktatói végzettség (2010.)
Zumba oktatói képesítés (2011.)

Táncórák – hangulat – új tanítványok

Táncóráimon törekszem a jó hangulat megteremtésére és az alapok tökéletes megtanítására helyezni a hangsúlyt. A csoport tanulási tempóját figyelembe véve haladok az órákon, de amennyire tudom, türelemmel, de kitartóan hajtom a társaságot, hogy minél többet kihozzak belőlük, így sosem unatkozunk:). Minden egyes tanítványomnak egyforma figyelmet szentelek, aprólékosan kielemezve mozdulatainak hibáit és pontos – személyre szabott – útmutatásokat adok a hibák kijavítására.

Hobbi órákkal, de később versenyzési lehetőséggel is szolgálunk számodra, így lehetőséged van magas szinten elsajátítani a hastáncot, amennyiben komolyabban szeretnél vele foglalkozni.

Amennyiben Te is meg szeretnéd tanulni ezt a lenyűgöző táncot, jelentkezz bátran a számodra megfelelő csoportba. Amennyiben hozzám jelentkezel, akkor csak egy javaslat: a klasszikus stílusokon túl mindent próbálj ki, ami csak szembe jön veled iskolánkban és ne félj néha „lehetetlen” és furcsa dolgokat is tanulni.

Várlak szeretettel téged is az óráimon!

Sharyam

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.